^

Sundhed

A
A
A

Diagnostiske programmer for sygdomme i skjoldbruskkirtlen

 
, Medicinsk redaktør
Sidst revideret: 16.05.2018
 
Fact-checked
х

Alt iLive-indhold gennemgås medie eller kontrolleres for at sikre så meget faktuel nøjagtighed som muligt.

Vi har strenge sourcing retningslinjer og kun link til velrenommerede medie websteder, akademiske forskningsinstitutioner og, når det er muligt, medicinsk peer reviewed undersøgelser. Bemærk at tallene inden for parentes ([1], [2] osv.) Er klikbare links til disse undersøgelser.

Hvis du mener, at noget af vores indhold er unøjagtigt, forældet eller på anden måde tvivlsomt, skal du vælge det og trykke på Ctrl + Enter.

For at udføre rationel behandling er det nødvendigt at bestemme de morfologiske ændringer i skjoldbruskkirtlen og niveauet af endokrine funktion af alle kirtler, der regulerer jodmetabolisme i kroppen.

Patientens undersøgelsesprogram skal være i overensstemmelse med de grundlæggende kliniske og radiologiske syndromer. Det er tilrådeligt at skelne mellem følgende syndromer:

  1. diffus forstørrelse af skjoldbruskkirtlen - diffus goiter (euthyroid eller giftig);
  2. giftig nodular goiter (giftig adenom af skjoldbruskkirtlen);
  3. godartet volumetrisk uddannelse i skjoldbruskkirtlen;
  4. Malignt volumetrisk dannelse i skjoldbruskkirtlen;
  5. gipotireoz.

I de fleste tilfælde, radionuklid undersøgelse begynder med differentiering af hyper-, eu- og hypothyroid medlemsstater efter radioimmunassay bestemmelse af niveauet af thyroidhormoner i blodet forøget koncentration af T4 og T3 er karakteristisk for hyperthyroidisme, reduceret - for hypothyroidism.

Først bestemmer du det totale thyroxin, dvs. Den totale mængde hormon (begge forbundet med transportproteinet - TSG, og i en fri tilstand i blodet - CT4). Den normale koncentration af T4 i blodet ligger fra 70 til 150 nmol / l. Koncentration under 70 nmol / l indikerer hypothyroidisme og over 150 nmol / l - om hypertyreose. Eftersom den primære aktive fraktion af T4 er dens ubundne del, er bestemmelse af dets koncentration vigtig for at etablere thyroxins aktivitet. Hos friske mennesker er koncentrationen af CT4 i blodet forsvindende lille, kun 10-20 nmol / L. Som ved bestemmelsen af total thyroxin indikerer et fald i indholdet af CT4 hypothyroidisme og en stigning i hypertyreose.

Bestemmelsen af T3 er mindre vigtig end T4. Bestem det samlede T3 og fri T3 (CT3). Normalt er T3-indholdet 1,3-9,5 nmol / L, CT3 er 3-10 nmol / L. Overskud af korrekte værdier er karakteristisk for hypertyreose, et fald i hypothyroidisme. Data om T4-indholdet er mere pålidelige, men bestemmelsen af T3-koncentrationen tillader os at identificere en særlig form for hypertyreose - den såkaldte T3-thyrotoksicose. Det er ikke så sjældent - hos 5-10% af patienterne med thyrotoksikose.

I klinisk praksis er der tilfælde, hvor der ved en normal koncentration af T observeres et fald i T3-indholdet. I sådanne tilfælde diagnosticeres "lavt T3 syndrom". Den udvikler sig under forskellige systemiske sygdomme, malignt svulster i leveren og nyrerne, hungersnød, forbrændinger, omfattende kirurgiske indgreb.

For at vurdere skjoldbruskkirtlets funktionelle tilstand er det vigtigt at bestemme ikke kun indholdet af T3 og T4, men også koncentrationen af TSH. Hos raske mennesker er det 0,36-0,42 μmol / l. Niveauet af TSH øges under graviditet, hos nyfødte, når østrogener og perorale præventionsmidler anvendes. Reduktion i niveauet af TSH observeres i nyrerygdomme, anvendelsen af androgener og prednisolon. En særlig rolle i klinikken blev erhvervet ved at beregne forholdet mellem total thyroxin og TSH. T4 / TSG-indekset gør det muligt at skelne klart mellem eu-, hypo- og hyperthyroid-tilstande, selv med en ændring i koncentrationen af transportproteiner. Der er også tilvejebragt en række andre indekser Blandt dem "integral Index" (AI): AI = (CT) + FT4) / STTG hvor ST5 - normaliserede værdi af samlet T3 niveau (2,38 nmol / l x 100%); CT - normaliseret værdi for niveauet af total thyroxin (90,0 nmol / l x 100%), STTG - normaliserede værdi af thyrotropin (4,46 mU / L x 100%).

I tilfælde af umulighed at udføre radioimmunologisk analyse, og også om nødvendigt for at fastslå tilstanden af intra-thyroid jodudveksling, udføres radiometri af skjoldbruskkirtlen.

Diffuse goiter

Der er en diffus stigning i hele skjoldbruskkirtlen i fravær af individuelle håndgribelige knuder og diffus-nodular goitre, når en eller flere knuder udvikler sig i det forstørrede organ. I begge former kan kirtelfunktionen være normal, styrket eller svækket.

På røntgenbilleder med diffus goiter afsløres en forstørret skjoldbruskkirtel med en bevaret akustisk struktur. Klippevævets ekkogenitet sænkes sædvanligvis, men samtidig er der mere grove strukturer, der kendetegner bindevæv i baggrunden af follikulær omstrukturering. Scintigrammer bekræfter en diffus ensartet forstørrelse af kirtlen. Konturerne på kirtlen er altid konvekse. Den øgede intensitet af billedet observeres med den forbedrede funktion af skjoldbruskkirtlen. I store craws identificeres fokalformationer, herunder cyster, ofte. Med skjoldbruskkirtlen er kirtlen også forstørret, men RFP'en er ujævnt fordelt, selv om der normalt ikke er nogen klart definerede steder.

Nogle gange er skjoldbruskkirtlen placeret bag brystbenet ("squamous goiter"). Skyggen af denne goiter vises på røntgenbilleder og især på tomogrammerne. Scintigrammer tillader os at skelne det fra tumordannelse i mediastinum.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Giftig nodal goiter

Med nodulære læsioner af skjoldbruskkirtlen er det tilrådeligt at starte studiet med sonografi. Ultralydscanning kan bekræfte tilstedeværelsen af knuder i kirtelet, etablere deres makromorfologiske struktur, skelne dem fra cyster. Den næste fase af afgrænsning af knudeformationer er scintigrafi. De fleste af knudeformationerne, med undtagelse af giftig adenom, giver på scintigrafen en defekt, der opsamler RFP - et "koldt" fokus. Substratet af det "varme" fokus er normalt et giftigt adenom - en godartet formation, hvor det kliniske billede af thyrotoksikose observeres. Toksisk adenom af skjoldbruskkirtlen er fokal hyperplasi af skjoldbruskkirtlen. I sonografi er det identificeret som en enkelt, tydeligt citeret node med reduceret echogenicitet, på scintigrafer bestemmer det "hot" fokus. I dette tilfælde akkumulerer de resterende dele af kirtlen ikke RFP, eller det er meget lille i dem. Bevis for det giftige adenom er stimuleringstesten: Efter administration af thyrotropin på scintigrafer vises et billede af alle andre dele af skjoldbruskkirtlen.

Ofte med en toksisk adenom anvendes en "suppression" test også. Det gør det muligt at konstatere, om funktionen af skjoldbruskkirtel og adenom afhænger af koncentrationen af hypofysehormonet, der cirkulerer i blodet - thyrotropin. Til dette formål administreres patienten thyroidhormoner - T3 eller T4. Hvis funktionen af kirtlen og nodal uddannelse i den afhænger af hypofysen, så er der på gentagne scintigrammer en signifikant op til 50% reduktion i akkumulering af RFP. Samtidig reagerer autonome funktionelle noder, herunder giftig adenom, ikke på administrationen af skjoldbruskkirtelhormoner.

Godartet nodal uddannelse

I skjoldbruskkirtlen er der forskellige godartede former for natur: cyster, adenomer, knuder med visse former for colloid goiter, områder med begrænset thyroiditis, ardannelser. Alle på scintigrammer bestemmer området, hvor RFP'en ikke akkumulerer eller akkumulerer meget svagt, dvs. En "kold" knude. Baseret på resultaterne af radionuklidforskning er det svært at fastslå dets oprindelse, og til tider er det umuligt. I dette tilfælde hjælpes diagnosen med kliniske data, sonografi og biopsi resultater.

Ved strukturens art er godartede læsioner opdelt i fast, cystisk og blandet. En solid knude består af et tæt væv, den cystiske er et hulrum med flydende indhold, og en blandet indeholder både tæt væv og cyster.

Sonogrammer giver dig mulighed for straks at identificere alle cystiske formationer. Cysten er defineret som en rund eller oval krop med glatte konturer og har en ensartet ekko-negativ virkning. Den follikulære adenom ligner dannelsen af en regelmæssig afrundet form af reduceret ekkogenicitet med en vis strukturel heterogenitet. Adenomenes konturer er som regel ens. De tættere områder i den bestemmes af øget echogenicitet; i sådanne tilfælde kan et reduceret bånd omkring ekkogenen ses på grund af peri-node ødemet af skjoldbruskkirtlen. "Kold" fokus med begrænset thyroiditis giver et sted med lav ekkogenicitet med slørede konturer og små ekstra strukturer inde.

trusted-source[9], [10]

Malignt volumetrisk uddannelse

En kræftknude i skjoldbruskkirtlen er som regel enkelt. På scintigrammer forekommer det normalt som et "koldt" ildsted. Ultralydbilledet er ikke let for fortolkning, da det varierer afhængigt af tumorens struktur. Ofte på sonogrammer ser du en knude med lav ekkoloditet med temmelig klare, men ujævne konturer. Imidlertid er der tumorer med øget echogenicitet. Billede af noden er ikke ensartet: På baggrunden er der områder af forskellig ekkogenicitet. Der er ingen ekko-negativ fælg omkring tumoren. I stedet er meget små forkalkninger i form af korte linjer eller foci ofte synlige omkring knudepunktets periferi.

Gipotireoz

Der er fire former for hypothyroidisme: primær, sekundær, tertiær, jodmangel. Med primær hypothyroidisme blev hormondannelsen i skjoldbruskkirtlen selv forstyrret, med den hypotyrefunktion, der blev reduceret i hypofysen. Tertiær hypothyroidisme skyldes undertrykkelse af hypothalamus. Endelig udvikler jodmangel hypothyroidisme med utilstrækkeligt iodindhold i mad og vand.

I differentialdiagnose af primær og sekundær hypothyroidisme er et forsøg med tyroliberin afgørende. Når det udføres to gange niveauet af thyrotropin i blodet - før og 30 minutter efter hurtig intravenøs tyroliberin injektion. I tilfælde af hypofysenes normale funktion øges koncentrationen af tyroliberin med 15%.

Parathyroid adenom

Parathyroidkirtler styrer al calciummetabolisme i kroppen. Hyperfunktion af en eller begge kirtler fører til primær hyperparathyroidisme. Niveauet af parathyroidhormon i blodet bestemmes af radioimmunmetoden. Dette er en meget følsom reaktion, som gør det muligt at etablere hyperparathyroidisme før forekomsten af ændringer i knoglerne, der opdages af røntgenmønstre. I ca. 80% af tilfældene er hyperparathyroidisme forbundet med udviklingen af et enkelt parathyroid adenom. Sekundær hyperparathyroidisme forklares normalt af hyperplasi hos begge kirtler i kroniske nyresygdomme.

Den vigtigste opgave for en specialist inden for strålingsdiagnose er påvisning af parathyroid adenom. Dette kan gøres ved hjælp af sonografi, computer eller magnetisk resonans billeddannelse og scintigrafi.

På sonogrammer er et typisk adenom godt afgrænset og giver et billede af reduceret echogenicitet. Det er defineret mellem den posterolaterale kant af skjoldbruskkirtlen og den fælles halspulsårer. Adenomens størrelse er normalt op til 1,5 cm.

Til radionuklid påvisning af adenom skal 99m Tc-pertechnetat indgives. Det scintigrafiske billede med pertechnetat "subtraheres" fra billedet opnået på en række scintigrammer med thallium.

Den øgede funktion af parathyroidkirtlerne fører til en forstyrrelse af mineralmetabolismen, primært af calcium-en. Patienten udvikler hyperparathyroid osteodystrofi (Recklinghausen's sygdom). Det har et lyst radiologisk billede. På almindelige røntgenbilleder bestemmes systemisk osteoporose. Gradvist forbinder bundtet og udtyndingen af det kortikale lag af knogler sig med ham. Fremkomsten af enkelte og flere cyster i forskellige dele af skeletet. Ofte er det muligt at skelne mellem skygger af sten i nyrerne.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.